Sposób przygotowania:
Schab w pomarańczach
Sok z cytryny dokładnie wymieszać z solą roztartą z czosnkiem, mielonym imbirem i pieprzem, natrzeć tym schab, owinąć w folię, wstawić na 1-2 godz. do lodówki. Sos sojowy wymieszać z dżemem, sokiem i skórką z pomarańczy oraz posiekanym imbirem. W rondlu rozgrzać masło, włożyć schab, zrumienić na dość silnym ogniu ze wszystkich stron, po czym nakłuć go ostrym nożem w wielu miejscach, polać przygotowanym sosem i dusić na nie¬wielkim ogniu. Miękki schab pokroić na porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku, polać sosem, udekorować plasterkami pomarańczy, cytryny i gałązkami natki. Podawać z ryżem na sypko, kluskami francuskimi lub makaronem.3-4 ziarenka ziela angielskiego łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu sól, 4 szklanki wody