krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Schab w pomarańczach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

bardzo dobre polecam wszystkim

Schab w pomarańczach

Składniki:

Schab w pomarańczach

 

  • 1 kg schabu (bez kości)
  • 4-5 łyżek sosu sojowego
  • 5 łyżek dżemu pomarańczowego
  • łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1/2 szklanki soku
  • 1/4 łyżeczki otartej skórki
  • z pomarańczy
  • łyżka soku z cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1-2 łyżki masła
  • pomarańcze i cytryna
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Schab w pomarańczach
Sok z cytryny dokładnie wymieszać z solą roztartą z czosnkiem, mielonym imbirem i pieprzem, natrzeć tym schab, owinąć w folię, wstawić na 1-2 godz. do lodówki. Sos sojowy wymieszać z dżemem, sokiem i skórką z pomarańczy oraz posiekanym imbirem. W rondlu rozgrzać masło, włożyć schab, zrumienić na dość silnym ogniu ze wszystkich stron, po czym nakłuć go ostrym nożem w wielu miejscach, polać przygotowanym sosem i dusić na nie¬wielkim ogniu. Miękki schab pokroić na porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku, polać sosem, udekorować plasterkami pomarańczy, cytryny i gałązkami natki. Podawać z ryżem na sypko, kluskami francuskimi lub makaronem.3-4 ziarenka ziela angielskiego łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu sól, 4 szklanki wody