Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Schab z marchewką i groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Prosty ale jaki smaczny obiad. Kruchy schab, warzywa w sosie koperkowym, a do tego biała kasza gryczana. Lekko, prosto i pysznie

Schab z marchewką i groszkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab z marchewką i groszkiem

 

Sposób przygotowania:

Schab z marchewką i groszkiem
Schab umyć, pokroić w niewielką kostkę. Wrzucić na patelnię z łyżką oleju i obsmażyć. Zalać wodą lekko ponad powierzchnię mięsa. Dodać listek i ziele i dusić pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie dodać marchewkę z groszkiem. Lekko posolić. Dusić dalej, do miękkości mięsa i warzyw. Następnie przygotować zasmażkę. Na rozgrzane masło wsypać mąkę i zasmażyć. Przełożyć do rondla z mięsem. Zagotować. Dodać śmietankę, koperek (można użyć świeżego lub mrożonego) i doprawić do smaku solą i pieprzem. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Porcje kaszy uformować przy pomocy obręczy. Nałożyć porcje sosu i od razu podawać.
Schab z marchewką i groszkiem
schab pokroić drobno i przesmazyć, potem udusić
Schab z marchewką i groszkiem
dodać marchewkę z groszkiem i dusić do miękkości
Schab z marchewką i groszkiem
przygotować zasmażkę, dodać do sosu i zagotować
Schab z marchewką i groszkiem
na koniec doprawić i dodac koperek. podawać z kaszą