slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1009]

Schabowe w sosie własnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne danie obiadowe. Mięciutki schabik w sosie własnym z dodatkiem puree ziemniaczanego i ogórka kiszonego super smakuje. Jest to pyszne danie na różne uroczystości.Polecam

Schabowe w sosie własnym

Składniki:

Schabowe w sosie własnym

 

  • 3 plastry schabu bez kości
  • 1 łyżeczka vegety z curry
  • sól, pieprz
  • 1 marchewka
  • 1 cebulka
  • 1 łyżka oleju
  • sos:1,5 szkl wody
  • 1/2 łyżeczki vegety z curry
  • 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, papryki słodkiej
  • 1/2 szkl mleka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:

Schabowe w sosie własnym
Plastry schabu delikatnie rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem i vegetą. Wkładamy do woreczka i na 1 godzinę do lodówki.

Cebulę kroimy w piórka a marchewkę w plasterki.

Na oleju obsmażamy plastry schabu a następnie przekładamy do garnka z gorącą wodą (1,5 szklanki). Dodajemy cebulę, marchew i przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu przez ok 45 minut. Gotowy sos zagęszczamy mąką kukurydzianą rozrobioną w mleku.

Tagi:

sosy schab dania