WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 909]

Schab w sosie cebulowo - marchewkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięso schabowe podsmażone z cebulką a następnie uduszone z dodatkiem marchewki i przypraw w sosie. Idealny dodatek do ziemniaków.

Schab w sosie cebulowo - marchewkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab w sosie cebulowo - marchewkowym

 

  • 5 plastrów schabu
  • 1 większa cebula
  • 1 marchewka
  • natka pietruszki
  • koperek
  • listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Schab w sosie cebulowo - marchewkowym

ETAP 1:

Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Włożyć umyte i osuszone plastry schabu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do mięsa. Smażyć razem aż mięso i cebula się zrumienią. Następnie przełożyć wszystko do garnka. Patelnię opłukać wodą i ją również przelać do garnka.
Marchewkę obrać i pokroić na plasterki lub w kostkę, dodać do garnka. Włożyć listek, ziele angielskie, majeranek i pieprz czarny mielony. Ustawić garnek na gazie i dusić aż mięso zmięknie.
Pod koniec duszenia dodać posiekaną natkę pietruszki i koperku oraz posolić.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami, kaszą lub ryżem.

Schab w sosie cebulowo - marchewkowym
Schab po uduszeniu w sosie z marchewką i cebulą w garnku
Schab w sosie cebulowo - marchewkowym
posiekany koperek dodany pod koniec duszenia
Schab w sosie cebulowo - marchewkowym
Mięso i cebula podsmażone zalane wodą z dodaną marchewką i przyprawami przed zagotowaniem
Schab w sosie cebulowo - marchewkowym
Podsmażone mięso i cebula przełożone do garnka