Dzikowiec

Dzikowiec

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Schab w sosie chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjny schab w nieco odmienionym sosie!

Schab w sosie chrzanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab w sosie chrzanowym

 

  • 6 plastrów schabu,
  • 1 cebula,
  • przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz czarny ziarnisty, czosnek granulowany, majeranek otarty,
  • 2-3 łyżki chrzanu w słoiczku,
  • 1 łyżka oleju,
  • ziele angielskie, liść laurowy,
  • dodatkowo do zagęszczenia sosu: mąka pszenna.

Sposób przygotowania:

Schab w sosie chrzanowym
1. Na początku należy zamarynować mięso: natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem, a następnie włożyć do pojemnika i do lodówki na 3-4 godziny. 2. Na łyżce oleju podsmażyć mięso do zabielenia. Cebulę podsmażyć razem z mięsem. 3. Zabielone kawałki schabu wrzucać do gotującej się wody z dodatkiem liścia laurowego, ziela i ziarenek pieprzu. 4. Po usmażeniu wszystkich kawałków schabu, na patelnię wlać 1/2 szklanki wody, zwiększyć gaz i całość przelać do garnka z mięsem. 5. Gotować mięso do miękkości. 6. Na koniec dodać chrzan i zaprawić mąką. Smacznego!
Schab w sosie chrzanowym
Mięso należy natrzeć z obu stron przyprawami
Schab w sosie chrzanowym
Umieścić w pojemniku z przykrywką, a następnie włożyć do lodówki na 3-4 godziny
Schab w sosie chrzanowym
Po 3-4 godzinach podsmażyć mięso wraz z cebulą
Schab w sosie chrzanowym
Gotować do miękkości z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i ziarenek pieprzu