aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Schab w sosie śmietanowo-pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Mięso jest produktem dostarczającym pełnowartościowego białka. Występują w nim również tłuszcze, składniki mineralne i witaminy z grupy B, dlatego ważne jest, aby w naszym jadłospisie również go nie zabrakło.

Schab w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Składniki:

Schab w sosie śmietanowo-pieczarkowym

 

  • 700 g mięsa wieprzowego (schab)
  • 1 cebula
  • pieczarki
  • olej do smażenia
  • ok.400-500 ml wody lub bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki smietany
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Schab w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Oczyszczone z błon i umyte mięso pokrój w plastry. Każdy oprósz mąką wymieszaną z solą i pieprzem i odstaw w chłodne miejsce na ok 30 min. W brytfannie rozgrzej olej. Na bardzo gorącym tłuszczu usmaż mięso, rumieniąc z obu stron. Dodaj posiekaną cebulę, a następnie pokrojone w plastry pieczarki. Dodaj masło i całość delikatnie podsmaż, zalej bulionem i duś pod przykryciem przez ok 30-40 min. Gdy mięso będzie już miękkie powstały sos zagęść śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną ciepłego bulionu z brytfanny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dla wzbogacenia smaku możesz dodać również posiekaną natkę pietruszki.

Tagi:

mięso schab