WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1673]

Schab w sosie śmietanowo-serowym z porem i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Schab w kawałkach obsmażony z cebulą i porem a następnie duszony w sosie śmietanowo -serowym. Idealny z ryżem lub makaronem.

Schab w sosie śmietanowo-serowym z porem i cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab w sosie śmietanowo-serowym z porem i cebulą

 

  • Ok. 300 g schabu
  • 1 cebula
  • Kawałek pora białej części
  • 100 ml śmietany 30%
  • 50 g serka topionego
  • Koperek
  • Natka pietruszki
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Schab w sosie śmietanowo-serowym z porem i cebulą

ETAP 1:

Schab pokroić w małe kawałki. Obsmażyć na patelni na oleju na rumiano.

Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, podobnie pokroić pora i wrzucić na patelnię do mięsa. Smażyć razem kilka minut i przełożyć do garnka. Patelnię wypłukać wodą i przelać ją do garnka z mięsem. Woda nie powinna zakrywać całkowicie mięsa. Zagotować. Zmniejszyć ogień i wlać śmietanę. Dodać serek topiony i dusić aż serek się rozpuści. Dodać posiekany koperek i natkę pietruszki.

Przyprawić solą i pieprzem i dusić do miękkości.

Podawać z ryżem lub makaronem.

Schab w sosie śmietanowo-serowym z porem i cebulą
Schab po uduszeniu w sosie śmietanowo serowym w garnku
Schab w sosie śmietanowo-serowym z porem i cebulą
Schab w sosie śmietanowo-serowym z porem i cebulą
Pokrojona cebula i por dodane do podsmażonego mięsa
Schab w sosie śmietanowo-serowym z porem i cebulą
Pokrojone mięso ułożone na patelni na oleju