Sposób przygotowania:
Drożdżowe racuszki z kwiatami bzuETAP 1
Na ogniu stawiamy mleko i delikatnie je podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz ok 4 łyżki mąki. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy do podrośnięcia ( na około 7-10 minut).
Między czasie przebieramy kwiatuszki bzu, tak by pozbyć się ewentualnych robaczków.
ETAP 2
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, pozostały cukier, sól oraz w miarę wyrabiania mąkę. Całość wyrabiamy około 10 minut. Ciasto powinno być dość rzadkie- o konsystencji kwaśnej śmietany.
ETAP 3
Gotowe ciasto łączymy z kwiatuszkami. Gdy składniki się połączą, ciasto odstawiamy do podrośnięcia na około 50-60 minut
ETAP 4
Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje wyrośniętego ciasta. Ciasto nakładamy łyżką wcześniej zanurzoną w oleju. Wówczas nie przywiera ono do łyżki.
ETAP 5
Racuszki smażymy z obu stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Placuszki podajemy oprószone cukrem pudrem.
SylaUla