jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Drożdżowe racuszki z kwiatami bzu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W mojej kuchni sięgam co raz, to po nowe składniki. Jadalne kwiaty to dla mnie także nowość. Testowałam już m.in. kwiaty cukinii i mniszka lekarskiego. Teraz przyszła kolej na kwiatuszki czarnego bzu. Już na sam widok buzia się uśmiecha.

Drożdżowe racuszki z kwiatami bzu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe racuszki z kwiatami bzu

CIASTO:

DODATKOWO:

  • cukier puder do posypania gotowych racuszków,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Drożdżowe racuszki z kwiatami bzu

ETAP 1

Drożdżowe racuszki z kwiatami bzu
przygotowujemy kwiatuszki bzu

Na ogniu stawiamy mleko i delikatnie je podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz ok 4 łyżki mąki. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy do podrośnięcia ( na około 7-10 minut).
Między czasie przebieramy kwiatuszki bzu, tak by pozbyć się ewentualnych robaczków.

ETAP 2

Drożdżowe racuszki z kwiatami bzu
do rozczynu dodajemy mąki

Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, pozostały cukier, sól oraz w miarę wyrabiania mąkę. Całość wyrabiamy około 10 minut. Ciasto powinno być dość rzadkie- o konsystencji kwaśnej śmietany.

ETAP 3

Drożdżowe racuszki z kwiatami bzu
dodanie kwiatuszków do ciasta

Gotowe ciasto łączymy z kwiatuszkami. Gdy składniki się połączą, ciasto odstawiamy do podrośnięcia na około 50-60 minut

ETAP 4

Drożdżowe racuszki z kwiatami bzu
ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia

Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje wyrośniętego ciasta. Ciasto nakładamy łyżką wcześniej zanurzoną w oleju. Wówczas nie przywiera ono do łyżki.

ETAP 5

Drożdżowe racuszki z kwiatami bzu
racuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia

Racuszki smażymy z obu stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Placuszki podajemy oprószone cukrem pudrem.