Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Schab w sosie z suszonych grzybów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatny schab w aromatycznym sosie z suszonych prawdziwków. Do tego moja ulubiona czerwona kapusta na ciepło.

Schab w sosie z suszonych grzybów Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Schab w sosie z suszonych grzybów

wszystkie

Sposób przygotowania:

Schab w sosie z suszonych grzybów
Grzyby namaczamy w zimnej wodzie przez 2h. Schab doprawiamy solą i pieprzem, na patelni rozgrzewamy łyżkę margaryny i obsmażamy na niej z obu stron mięso, następnie zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe po czym dusimy pod przykryciem (wedle potrzeby podlewamy wodą).

Na patelni rozpuszczamy pozostałą margarynę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę - chwilę przesmażamy z dodatkiem soli, następnie dodajemy odciśniete grzyby - podsmażamy.

Grzyby z cebulą dodajemy do mięsa, wlewamy wodę spod grzybków i dusimy jeszcze 30 minut. Mąkę łączymy ze śmietaną, hartujemy gorącym wywarem i wlewamy do mięsa.

Gotujemy sos aż zgęstnieje, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

przyrządzanie sosu

Schab w sosie z suszonych grzybów
Aromatyczny sos z suszonych podgrzybków.

Mięso dusimy razem z grzybkami.