Sposób przygotowania:
Schab w sosie z suszonych grzybów
Grzyby namaczamy w zimnej wodzie przez 2h. Schab doprawiamy solą i pieprzem, na patelni rozgrzewamy łyżkę margaryny i obsmażamy na niej z obu stron mięso, następnie zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe po czym dusimy pod przykryciem (wedle potrzeby podlewamy wodą).
Na patelni rozpuszczamy pozostałą margarynę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę - chwilę przesmażamy z dodatkiem soli, następnie dodajemy odciśniete grzyby - podsmażamy.
Grzyby z cebulą dodajemy do mięsa, wlewamy wodę spod grzybków i dusimy jeszcze 30 minut. Mąkę łączymy ze śmietaną, hartujemy gorącym wywarem i wlewamy do mięsa.
Gotujemy sos aż zgęstnieje, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Na patelni rozpuszczamy pozostałą margarynę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę - chwilę przesmażamy z dodatkiem soli, następnie dodajemy odciśniete grzyby - podsmażamy.
Grzyby z cebulą dodajemy do mięsa, wlewamy wodę spod grzybków i dusimy jeszcze 30 minut. Mąkę łączymy ze śmietaną, hartujemy gorącym wywarem i wlewamy do mięsa.
Gotujemy sos aż zgęstnieje, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
przyrządzanie sosu
Mięso dusimy razem z grzybkami.