Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 394]

Schab w sosie mięsnym z zajączkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zajączki to grzyby niedoceniane i często niezbierane, a szkoda, są bardzo aromatyczne i świetnie sprawdzają się w sosach.

Schab w sosie mięsnym z zajączkami

Składniki:

Schab w sosie mięsnym z zajączkami

 

  • 75 dag schabu bez kości
  • 40 dag grzybów zajączków
  • 3 duże cebule
  • 150 ml śmietany 12 %
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki przyprawy do schabu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Schab w sosie mięsnym z zajączkami
1. Pokrojony w kostkę schab natrzeć dokładnie przyprawą do schabu i odłożyć na 10 minut do lodówki.

2. Pokrojoną w kostkę cebulę wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażyć na rumiano. Wrzucić mięso i obsmażyć z każdej strony.

3. Podlać wodą, wrzucić grzyby pokrojone w kostkę oraz majeranek. Dusić pół godziny od czasu do czasu mieszając.

4. Powoli, ciągle mieszając rózgą wlać śmietanę. Łyżkę skrobi rozrobić z odrobiną zimnej wody i ciągle mieszając rózgą wlać do sosu. Zagotować, doprawić solą i pieprzem według uznania.

Smacznego!