mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Schab w sosie z maślaków

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Schab z grzybami leśnymi .

Schab w sosie z maślaków Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Schab w sosie z maślaków

 

  • 1kg schabu
  • 500gram maślaków
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1l bulionu
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • pietruszka natka
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Schab w sosie z maślaków
Schab w całości opłukać i osuszyć,natrzeć solą , pieprzem i majerankiem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym . Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec około 1,5-2 godziny. Maślaki dokładnie oczyścić , zdejmując skórkę z kapeluszy i pokroić na kawałki.Cebulę obrać i pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju wrzucić pokrojone grzyby i cebulę , podsmażyć .Marchewkę obrać , umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, pietruszkę umyć i pokroić na drobno W garnku zagotować bulion, dodać podsmażone grzyby, , marchewkę i pietruszkę ,pogotować 15 minut , dodać śmietanę oraz łyżkę mąki rozpuszczonej w wodzie, doprawić do smaku. Upieczone mięso pokroić na plastry , polać sosem.Smacznego.
Schab w sosie z maślaków
do bulionu dodać grzyby , marchewkę i pietruszkę
Schab w sosie z maślaków
Schab pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Schab w sosie z maślaków
po upieczeniu schab trzeba pokroić na plastry

Tagi:

schab