Sposób przygotowania:
Schab w sosie z maślaków
Schab w całości opłukać i osuszyć,natrzeć solą , pieprzem i majerankiem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym . Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec około 1,5-2 godziny. Maślaki dokładnie oczyścić , zdejmując skórkę z kapeluszy i pokroić na kawałki.Cebulę obrać i pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju wrzucić pokrojone grzyby i cebulę , podsmażyć .Marchewkę obrać , umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, pietruszkę umyć i pokroić na drobno W garnku zagotować bulion, dodać podsmażone grzyby, , marchewkę i pietruszkę ,pogotować 15 minut , dodać śmietanę oraz łyżkę mąki rozpuszczonej w wodzie, doprawić do smaku. Upieczone mięso pokroić na plastry , polać sosem.Smacznego.