kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Schab w sosie z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne i proste w przygotowaniu danie mięsne z warzywami. Schab jest soczysty i delikatny. Polecam na obiad.

Schab w sosie z papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab w sosie z papryką

 

  • 2 schabowe z kością (300 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 1,5 szkl wody
  • 1 serek topiony ( 80 g )
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • zioła włoskie do smaku

Sposób przygotowania:

Schab w sosie z papryką
Schab dokładnie myjemy i osuszamy z wody. Przekładamy na deskę i posypujemy z obu stron solą, pieprzem, ziołami włoskimi. Odstawiamy.

Papryki myjemy i osuszamy z wody, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy z łusek i kroimy na

półplastry. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy schab z każdej strony przez 5 minut. Schab przekładamy na talerz, a na patelnię przekładamy pokrojone warzywa i smażymy przez kilka minut.

Wlewamy wodę i wkładamy schab, listki laurowe i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa. Na samym końcu dodajemy przyprawy i serek topiony. Mieszamy aż serek się rozpuści i zagęści sos.
Schab w sosie z papryką
Umyte i osuszone mięso oprószamy przyprawami.
Schab w sosie z papryką
Umyte i osuszone z wody papryki kroimy, cebulę też kroimy.
Schab w sosie z papryką
Na rozgrzanym oleju obsmażmy mięso z każdej strony.
Schab w sosie z papryką
Mięso, przyprawy i warzywa gotujemy do miękkości.