WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1505]

Schab w sosie z serków topionych

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruchy, miękki i soczysty schab w aromatycznym sosie z serków topionych z dodatkiem koperku i natki pietruszki.

Schab w sosie z serków topionych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab w sosie z serków topionych

 

  • 1kg schabu wieprzowego
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego
  • ok. 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 serki topione po 100g (u mnie ze szczypiorkiem i naturalny)
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Schab w sosie z serków topionych

ETAP 1:

Mięso umyte i osuszone pokroić na nieduże kawałki. Obsypać przyprawą do mięsa i mąką i dokładnie wymieszać. Obsmażyć na rumiano na oleju i przełożyć do garnka.

Cebule obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do mięsa. Dolać tyle wody żeby mięso trochę wystawało. Dodać natkę pietruszki, koperek, majeranek i przyprawy. Zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać serki topione i dusić aż serki się roztopią i połączą z sosem. Dusić dalej aż mięso będzie miękkie.

Podawać na gorąco np. z ryżem lub makaronem.

Schab w sosie z serków topionych
Serki topione w trakcie dodawania do sosu.
Schab w sosie z serków topionych
Koperek pietruszka majeranek i przyprawy dodane do sosu
Schab w sosie z serków topionych
Mięso w trakcie obsmażania na patelni na oleju
Schab w sosie z serków topionych
Pokrojone mięso obsypane przyprawą do wieprzowiny i mąką