Sposób przygotowania:
Schab w stylu syczuańskim ze szpinakiem i sezamem
W małym naczynku mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Schab myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Mięso lekko oprószamy solą i pieprzem i smażymy partiami na złoty kolor, przekładamy na talerzyk.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebule i posiekany czosnek – smażymy 2-3 minuty. Do przesmażonej cebuli wkładamy z powrotem mięso, dodajemy umyty i posiekany szpinak, zalewamy wszystko sosem i gotujemy wszystko około 5 minut, aż wszystko będzie usmażone. Gotowe danie posypujemy sezamem. Przygotowany schab serwujemy razem z gryczanym makaronem sobą.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebule i posiekany czosnek – smażymy 2-3 minuty. Do przesmażonej cebuli wkładamy z powrotem mięso, dodajemy umyty i posiekany szpinak, zalewamy wszystko sosem i gotujemy wszystko około 5 minut, aż wszystko będzie usmażone. Gotowe danie posypujemy sezamem. Przygotowany schab serwujemy razem z gryczanym makaronem sobą.
Sos
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka pasty chilli
50 ml bulionu drobiowego
2 łyżeczki brązowego cukru
oraz
opakowanie makaronu
smokii