Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 813]

Schab w stylu syczuańskim ze szpinakiem i sezamem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Jeśli i chcecie zjeść coś pysznego, azjatyckiego i prostego polecam Wam mój schab w stylu syczuańskim.

Schab w stylu syczuańskim ze szpinakiem i sezamem

Składniki:

Schab w stylu syczuańskim ze szpinakiem i sezamem

Mięso

  • 400 gramów schabu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula białe
  • 1 cebula czerwona
  • 100 gramów świeżego szpinaku
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • oliwa
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Schab w stylu syczuańskim ze szpinakiem i sezamem
W małym naczynku mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Schab myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Mięso lekko oprószamy solą i pieprzem i smażymy partiami na złoty kolor, przekładamy na talerzyk.

Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebule i posiekany czosnek – smażymy 2-3 minuty. Do przesmażonej cebuli wkładamy z powrotem mięso, dodajemy umyty i posiekany szpinak, zalewamy wszystko sosem i gotujemy wszystko około 5 minut, aż wszystko będzie usmażone. Gotowe danie posypujemy sezamem. Przygotowany schab serwujemy razem z gryczanym makaronem sobą.

Sos

3 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka pasty chilli
50 ml bulionu drobiowego
2 łyżeczki brązowego cukru
oraz
opakowanie makaronu

Tagi:

szpinak schab