Sposób przygotowania:
Schab w ziołach z jabłkami
Mięso myjemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy na desce, posypujemy solą, pieprzem, majerankiem. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i nacieramy schab. Wciskamy co kawałeczek goździki. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Następnie myjemy jabłka, kroimy na pół i potem w plasterki. Cytrynę dobrze myjemy i ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok, którym skrapiamy cząstki jabłek. Schab po wyjęciu z lodówki nacinamy głęboko co 2 cm, lecz nie do końca. Nacięcia oprószamy skórką z cytryny i tymiankiem. W nacięcia wkładamy cząstki jabłek. Schab możemy związać nitka aby jabłka się nie wysunęły podczas pieczenia. Nadziane mięsko wkładamy do rękawa foliowego, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 1 i 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu usuwamy nici i kroimy wzdłuż nacięć na porcje. Podajemy na ciepło.