2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Schab w ziołach i soli peklowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowanie dobrego schabu jako wędlinę na świąteczny stół, wcale nie jest takie łatwe, to chude mięso i jeśli nie przygotujemy go odpowiednio po upieczeniu będzie suche jak wiór. Ten peklowany w soli i w odpowiednich ziołach jest wilgotny i pycha

Schab w ziołach i soli peklowej

Składniki:

Schab w ziołach i soli peklowej

 

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej różowej
  • 2 łyżeczki soli peklowej
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego drobno mielonego
  • 1/2 łyżeczki suszonej kolendry
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Schab w ziołach i soli peklowej

Przygotowujemy marynatę:

Schab w ziołach i soli peklowej
Pierwszym etapem jest przygotowanie ziołowej mieszanki

Wszystkie zioła mieszamy razem w misce, łącznie z solą himalajską i peklową (ona powoduje że upieczony schab jest różowiutki a nie szary), dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, rozetrzeć mieszankę w palcach aż zrobi się wilgotna od czosnku i aromatyczna od ziół.

ETAP 2:

Schab w ziołach i soli peklowej

Schab płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, mozna go związać nicią bawełnianą aby zachował swój ładny kształt. Nacieramy dokładnie przygotowaną mieszanką z każdej strony, dociskając do mięsa.

ETAP 3:

Schab w ziołach i soli peklowej
Zamarynowany schab umieszczamy w naczyniu przed pieczeniem wlewamy wodę

Przygotowany schab układamy w prostokątnym naczyniu szklanym żaroodpornym, przykrywamy pokrywą i marynujemy minimum 48 godzin w lodówce.

Przed pieczeniem schab ogrzewamy do temperatury pokojowej, wlewamy wodę do naczynia, zamykamy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c około 75 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na grubsze plastry.

Schab jest mięciutki i soczysty, jednym słowem przepyszny!