Sposób przygotowania:
Schab w ziołach i soli peklowejPrzygotowujemy marynatę:
Wszystkie zioła mieszamy razem w misce, łącznie z solą himalajską i peklową (ona powoduje że upieczony schab jest różowiutki a nie szary), dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, rozetrzeć mieszankę w palcach aż zrobi się wilgotna od czosnku i aromatyczna od ziół.
ETAP 2:
Schab płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, mozna go związać nicią bawełnianą aby zachował swój ładny kształt. Nacieramy dokładnie przygotowaną mieszanką z każdej strony, dociskając do mięsa.
ETAP 3:
Przygotowany schab układamy w prostokątnym naczyniu szklanym żaroodpornym, przykrywamy pokrywą i marynujemy minimum 48 godzin w lodówce.
Przed pieczeniem schab ogrzewamy do temperatury pokojowej, wlewamy wodę do naczynia, zamykamy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c około 75 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na grubsze plastry.
Schab jest mięciutki i soczysty, jednym słowem przepyszny!