Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Schab z czubricą w sosie śmietanowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Schab duszony z czubricą jest mięskiem idealnym na obiad jak i na kolację. Proste i smaczne mięsko dla całej rodziny.

Schab z czubricą w sosie śmietanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab z czubricą w sosie śmietanowym

 

  • 4 plastry schabu bez kości
  • czubrica do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula 400 ml wody
  • 100 ml śmietany 30%
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Schab z czubricą w sosie śmietanowym
Schab myjemy, osuszamy, oprószamy czubricą. Na patelni roztapiamy masło, przekładamy schab i go podpiekamy z dwóch stron. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Schab zalewamy wodą, dodajemy cebulę i dusimy około 40 minut na wolnym ogniu. Następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kiedy całość odparuje dolewamy 200 ml wody i podgotowujemy 10 minut. Ściągamy schab z patelni, wywar zalewamy śmietaną, mieszamy, wkładamy ponownie schabik i wyłączamy grzanie. Podajemy na ciepło.
Schab z czubricą w sosie śmietanowym
Etap 1 schab oprószamy przyprawą czubrica
Schab z czubricą w sosie śmietanowym
Etap 2 podpiekamy schabik na maśle na złoto
Schab z czubricą w sosie śmietanowym
Etap 3 zalewamy wodą i dodajemy pokrojoną cebulę
Schab z czubricą w sosie śmietanowym
Etap 4 zabielamy sosik i wkładamy ponownie schab

Tagi:

beza schab bezy