Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Schab duszony w czubricy:

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Eksperymentuję z pieczeniem mięs wg bardzo starych pomysłów .Odtwarzam smaki takimi jakimi były przed wiekami .

Schab duszony w czubricy:

Składniki:

Schab duszony w czubricy:

 

  • 1.5 kg schabu bez kości
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 pełna łyżeczka miodu
  • 2 łyżki przyprawy ,, Czerwona czubrica " ( suszona czubrica, sól, papryka słodka , suszony czosnek )
  • 4 cebule

 

Sposób przygotowania:

Schab duszony w czubricy:
Zrobić pastę przyprawową z oleju , miodu ,przyprawy z czubricą . Natrzeć dobrze mięso .Zostawić przykryte w kamionce lub szklanym pojemniku w lodówce na 12 godzin .Przez ten czas przewracać i wcierać przyprawę w mięso .

Rozgrzać w garnku o grubym dnie smalec i obsmażyć na rumiano schab. Dorzucić pokrojone cebule i zalać wodą tak by przykryła mięso. Dusić na średnim gazie aż schab będzie miękki a sos odparuje do objętości 2 szklanek.
Doprawić do smaku czubricą .

Podałam z Puddingiem ziołowym ( owsianym inspirowanym kuchnią staro angielską wg Jane Austen )

Przepis na pudding wstawię potem bo na razie poszedł na konkurs „Kuchnia Jane Austen ,,