Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Schab z pieczarkami pod pysznym sosem

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Aromatyczne, sycące i przede wszystkim smaczne pieczone schabiki z cebulą i pieczarkami w śmietanowym sosie

Schab z pieczarkami pod pysznym sosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab z pieczarkami pod pysznym sosem

 

  • schab b/k - 5 plastrów,
  • pieczarki - 250g-500g (im więcej tym lepiej),
  • cebula - 2-3 średniej wielkosci,
  • śmietana 30% - 300ml,
  • syrop klonowy lub miód sztuczny płynny - 3 łyżki,
  • musztarda, najlepiej ostra (u mnie rosyjska Kamis) - 2 łyżki,
  • mąka pszenna - łyżka z lekkim czubem,
  • sól, pieprz,
  • pieprz ziołowy,
  • kolendra mielona,
  • vegeta,
  • ser zółty - 100g (lub więcej)

 

Sposób przygotowania:

Schab z pieczarkami pod pysznym sosem
Schab umyć, osuszyć, posolić i posypać pieprzem ziołowym z obu stron. Ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Cebulęe i pieczarki obrać i umyć. Cebule pokroić w piórka, pieczarki w niezbyt cienkie paski. Miód, musztardę oraz mąkę dobrze wymieszać. Stopniowo dolewać śmietanę, dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzem oraz kolendrą. Na schabowe ulozyc warstwę cebuli, którą delikatnie posypać vegetą. Następnie położyć pieczarki, które przyprawić pieprzem i bardzo ostrożnie - solą. Całość polać sosem śmietanowym i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 50 minut w 180-190 stopniach. Tuz przed zakończeniem pieczenia, wierzch posypać startym żółtym serem i ponownie wstawić do gorącego piekarnika, do rozpuszczenia sera. Podałam z ziemniakami i surówką z sałaty lodowej.
Schab z pieczarkami pod pysznym sosem
Etap 1
Schab z pieczarkami pod pysznym sosem
Etap 2
Schab z pieczarkami pod pysznym sosem
Etap 3
Schab z pieczarkami pod pysznym sosem
Etap 4

Tagi:

sery ser schab