VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Schab z kością duszony w marchewce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kruchy schab w asyście słodkiej marchewki.Mięsko same odchodzi od kości. Pyszny i bardzo prosty obiad.

Schab z kością duszony w marchewce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab z kością duszony w marchewce

 

  • 5 plastrów schabu (około 80 dag)
  • 3 marchewki
  • 1 duża biała cebula
  • Przyprawa do mięsa
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia
  • Ostra czerwona papryka
  • Słodka czerwona papryka
  • 250 ml bulionu wołowego
  • Mąka do obtoczenia mięsa

 

Sposób przygotowania:

Schab z kością duszony w marchewce
Schab myjemy i osuszamy. Każdy plaster przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebule kroimy w pół plastry. Mięso obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Przekładamy do garnka. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa podsmażamy cebulę. Do garnka dokładamy marchewkę, cebulę, dolewamy bulion i doprawiamy ostrą i słodką papryką. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 45 minut.
Schab z kością duszony w marchewce
Etap 1 Cebulkę kroimy w pół plasterki
Schab z kością duszony w marchewce
Etap 2 Marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach
Schab z kością duszony w marchewce
Etap 3 Schab przyprawiamy i obtaczamy w mące, smażymy na rumiano
Schab z kością duszony w marchewce
Etap 4 Wszystko dusimy w osobnym garnku przez 45 minut