Joanna84

Joanna84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 73]

Schab z kością gryczano-pieprzowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Schab smażony z kością zawiera więcej amaku i aromatu, tym razem podałam go w wersji ala mexicana z dodatkiem miodu!

Schab z kością gryczano-pieprzowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Schab z kością gryczano-pieprzowy

 

  • 2 plastry schabu z kością
  • 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
  • 2 łyżki przyprawy do kuchni meksykańskiej
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • ok. 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Schab z kością gryczano-pieprzowy
Piperz kolorowy tłuczemy w moździeżu lub mielimy w młynku na drobne kawałki (byle nie na pył). Przesypujemy do naczynia, w którym będziemy przygotowywać "glazurę". Następnie dodajemy miód, przyprawę meksykańską oraz olej i dokąłdnie mieszamy. Gdy składniki będą już połączone smarujemy glazurą mięso i odstawiamy do lodówki na 1 godzinkę. Mięso obsmażamy na patelni, a następnie przykrywamy i zmniejszamy ogień, pozwalając mu "dojśc" i zmięknąć. Ja podałam je z ziemniakami na smażonej kiełbasce i mizerią. Smacznego!
Schab z kością gryczano-pieprzowy
Do marynaty potrzebne będą składniki widoczne na zdjęciu
Schab z kością gryczano-pieprzowy
Przygotowaną marynatą dobrze natrzeć mięso i odstawić do lodówki.