Sposób przygotowania:
Schab z kością z szaszłykiem z młodych ziemniaków
Ziemniaki obieramy i gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie. Studzimy. Schab oczyszczamy z tłuszczu , kości dokładnie oczyszczamy z mięsa. Delikatnie rozklepujemy mięso tłuczkiem , przyprawiamy i obsmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię gdzie obsmażaliśmy schab wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Szklimy je a następnie zalewamy winem. Gdy alkohol odparuje dolewamy śmietankę. Następnie dodajemy kwiaty lawendy i kilka igieł rozmarynu. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem po czym zalewamy mięso i wkładamy do piekarnika. Temperatura 170 stopni na około 30 minut. Ziemniaki kroimy w plasterki 2/3 mm. Nabijamy na patyczek do szaszłyków przekładając pokrojonym w małe kawałki serem. Polewamy olejem i posypujemy posiekanym rozmarynem i czosnkiem ,oraz przyprawami.Kładziemy na blaszce i wkładamy do pieca. Soczewice gotujemy przez 15 min w niewielkiej ilości osolonej wody.Studzimy. Następnie dodajemy pozostałe składniki: startą na małych oczkach marchew, posiekaną w drobną kostkę cebulę , jajko, mąkę ,sól,pieprz, oregano świeże i curry. Mieszamy na jednolitą masę i smażymy placuszki na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Gdy mięso będzie miękkie a ziemniaki upieczone , wyciągamy wszystko z pieca. Na placuszek kładziemy schab , obok szaszłyk i polewamy pozostałym sosem.