Sposób przygotowania:
Schab ze śliwkami suszonymi
Do miseczki wlewam 3 łyżki oleju, dodaję sól, pieprz, majeranek, pokruszone liście laurowe i posiekany czosnek, dokładnie mieszam. Powstałą mieszaniną smaruję opłukane i osuszone mięso. Zawijam w folię spożywczą i odstawiam do lodówki na całą noc. Opłukane śliwki zalewam winem i odstawiam na pół godziny. Wyjęty z lodówki schab nacinam długim wąskim nożem, a w powstały otwór wkładam odsączone z wina śliwki. Dokładnie upycham pomagając sobie trzonkiem drewnianej łyżki. Nafaszerowane śliwkami mięso obsmażam na rozgrzanej patelni. Przekładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, wlewam wino, w którym moczyłam śliwki. Wkładam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę godzinę, co jakiś czas skrapiam mięso powstałym sosem. Schab ze śliwkami podaję na zimno.