Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Schab z nutką chińską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 120
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Łatwy prosty, a zarazem smaczny sposób na danie dla ludzi zapracowanych. Mięso ze schabu z warzywami w sosie, można podać z ryżem lub makaronem.

Schab z nutką chińską Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Schab z nutką chińską

Składniki na marynatę:

Składniki dodatkowe:

  • ½ kg schabu
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • Cebula
  • 1 opakowanie fix do potraw chińskich
  • Olej do smażenia
  • Mąka pszenna do panierki
  • Szczypta chili
  • Sól

Sposób przygotowania:

Schab z nutką chińską

I

Schab z nutką chińską
Myjemy, roimy mieso, panierujemy i smażymy.

1. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy niepotrzebne błonki i kroimy na podłużne paski.

2. Do mięsa dodajemy wszystkie składniki na marynatę, mieszamy i odstawiamy, na co najmniej godzinę.

3. Po tym czasie każdy kawałek mięsa panierujemy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju.

II

Schab z nutką chińską
przygotowanie cebuli

4. Na drugiej patelni szklimy na rozgrzanym oleju cebulę obraną, drobno pokrojoną.

III

Schab z nutką chińską
przygotowanie warzyw

5. Papryki myjemy, obieramy z nasion, kroimy w długie paski i dodajemy do cebuli. Podlewamy jedną szklanką wody, dodajemy mięso i dziesięć minut gotujemy.

IV

Schab z nutką chińską
przygotowanie sosu

6. Fix rozrabiamy w ½ szklance zimnej wody i łączymy z mięsem i warzywami, doprawiamy chili. Dwie minutki gotujemy.

V

Schab z nutką chińską

7. Danie gotowe.

8. Smacznego.