lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Schab duszony z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Mimo upałów trzeba coś jeść. Dzisiaj będzie schab zapiekany w sosie z warzywami. Większość czasu schab spędzi w piekarniku więc umknę przed gorącem, będzie pysznie.

Schab duszony z warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Schab duszony z warzywami

Składniki na schab duszony:

  • schab 12 plastrów ( 1,20 kg)

 

  • 3 łyżki przyprawy Kebabczeta ( Mieszanka przypraw do kiełbas i wszelkiego rodzaju pieczeni i zrazów mielonych)

 

  • sól prowansalska do natarcia mięsa .

Dodatkowo:

 

 

 

  • woda 1.1/2 litra
  • keczup 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Schab duszony z warzywami

Wykonanie :

Schab myjemy i osuszamy, nacieramy go kebaczetą i solą dosyć sporo by przeszło, aż do środka. Zawijamy schab w folie spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki . Następnego dnia wyjmujemy schab z folii i kroimy w plastry.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy wodę. Paprykę myjemy, wycinamy ziarenka i kroimy w paseczki. Cukinie myjemy i kroimy w paseczki. Pomidora sparzamy i kroimy w kostkę. Warzywa wkładamy do naczynia z wodą. Schab smażymy na patelni z obu stron po parę minut i przekładamy do naczynia żaroodpornego z warzywami. Pieczemy koło 1.1/2 godz

Podajemy z młodymi ziemniaczkami .

Schab duszony z warzywami
Schab smażymy na patelni z obu stron po parę minut.
Schab duszony z warzywami
Warzywa wkładamy do naczynia z wodą , dodajemy keczup .
Schab duszony z warzywami
Schab przekładamy do naczynia żaroodpornego z warzywami .