agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

schab z owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

schab z owocami schab z owocami

schab z owocami

Składniki:

schab z owocami

 

  • 1 kg schabu
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 10 śliwek suszonych
  • 2 duże kwaśne jabłka
  • 2 cebule
  • Sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

schab z owocami
Schab opłukać, odciąć kości, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem, odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę. Śliwki namoczyć w wodzie 2 godziny, usunąć pestki. Następnie ostrym, długim nożem naciąć schab w dłuż, tak by w środku powstał tunel i naszpikować śliwkami. Ułożyć w brytanie na rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą, wstawić do gorącego piekarnika. Piec często podlewając sosem. Pod koniec pieczenia włożyć obraną i pokrojoną w talarki cebulę. Gdy mięso prawie mięknie- dodać obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka.