Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana
Masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę i podsmażyć, następnie zalać mlekiem.
Gotować cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje, doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Ziemniaki lekko podgotować w łupinkach, obrać i pokroić w grusze plastry. Następnie poukładać w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym, zalać przygotowanym sosem i zapiekać około 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni.
Tak około 15 minut przed końcem pieczenia zapiekankę obficie posypać startym żółtym serem.
Po upieczeniu oprószyć posiekaną natką pietruszki.
Gotować cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje, doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Ziemniaki lekko podgotować w łupinkach, obrać i pokroić w grusze plastry. Następnie poukładać w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym, zalać przygotowanym sosem i zapiekać około 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni.
Tak około 15 minut przed końcem pieczenia zapiekankę obficie posypać startym żółtym serem.
Po upieczeniu oprószyć posiekaną natką pietruszki.
gusia1000