WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2127]

Kopytka koperkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne kluseczki ziemniaczane - kopytka zagniecione z dodatkiem posiekanego koperku. Mają fajne ciapki, powinny spodobać się dzieciom.

Kopytka koperkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka koperkowe

 

Sposób przygotowania:

Kopytka koperkowe

ETAP 1:

Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej. Następnego dnia zmielić je w maszynce do mięsa lub przepuścić przez specjalną praskę do ziemniaków.

Do ziemniaków wsypać posiekany koperek. Wbić jajko. Wsypać dużą szczyptę soli i szczyptę gałki muszkatołowej. Wsypać mąkę.

Wszystko zagnieść na jednolite ciasto. Gdyby się kleiło podsypać trochę mąką. Zagniecione ciasto podzielić na kilka części.

Każdą część uformować w cienki wałeczek i pokroić na kluseczki.

Kluski gotować w garnku w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.

Kopytka koperkowe
Kopytka koperkowe w trakcie gotowania w garnku
Kopytka koperkowe
Kopytka pokrojone poukładane na drewnianej desce
Kopytka koperkowe
Zagniecione ciasto na kopytka koperkowe przed pokrojeniem
Kopytka koperkowe
Wszystkie składniki na kopytka wrzucone do miski