Sposób przygotowania:
Schab z rodzynkami
Przygotować 'marynatę' do mięsa (do filiżanki wlać olej - około 6-7 łyżek - wycisnąć 2-3 ząbki czosnku, wsypać paprykę słodką, curry, majeranek, sól lub maggi, pieprz, chilli, etc - wszystkie przyprawy w ilości według upodobania - ja wsypuję po łyżeczce każdej) Mięso pokroić w drobną kostkę, zalać marynatą, wymieszać, zostawić na 1/2 godziny w lodówce. Rodzynki wsypać do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Potem trzymamy pod przykryciem, aż napęcznieją. Cebulkę drobno kroimy i wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej (1 łyżkę). Do cebuli dorzucamy mięso w marynacie i smażymy. Kiedy mięso jest już zasmażone (nie jest surowe), przekładamy całość do większego naczynia (większy garnek, lub brytfanka), dodajemy odsączone rodzynki i zalewamy koncentratem rozrobionym w szklance zimnej wody. Dusimy pod przykryciem do godziny czasu, mieszając co jakiś czas. W międzyczasie gotujemy ryż. Podajemy na ciepło na ryżu.
jarek-energy
darek112
Kasdia
Do mięsa podczas duszenia, prócz rodzynek, dodajemy drobno posiekane jedno średniej wielkości jabłko. (można pominąć, ale moim zdaniem potrawa wiele traci)
Blondi