jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Schab z wędzoną śliwką i orzechami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Schab z śliwkowo- orzechowym nadzieniem doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. POLECAM! Mięso podajemy na ciepło jako dodatek do obiadu lub na zimno jako dodatek do pieczywa, czy sałatki.

Schab z wędzoną śliwką i orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab z wędzoną śliwką i orzechami

SKŁADNIKI

  • 800 gram schabu,
  • Około 13 dag wędzonych śliwek,
  • Ok 10 dag orzechów włoskich,
  • 1 żółtko,
  • Majeranek do smaku,
  • Ostra papryka do smaku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej,
  • 0,5 szklanki wina czerwonego,

Sposób przygotowania:

Schab z wędzoną śliwką i orzechami

ETAP 1

Schab z wędzoną śliwką i orzechami
przygotowane mięso nacinamy

Mięso myjemy i dokładnie osuszamy. Tak przygotowane nacinamy wzdłuż w trzech miejscach.

ETAP 2

Schab z wędzoną śliwką i orzechami
Mięso nacieramy przyprawami

Zarówno środki nacięć jak i wierzch mięsa nacieramy przyprawami wymieszanymi z olejem oraz oprószamy majerankiem.

ETAP 3

Schab z wędzoną śliwką i orzechami
Składniki nadzienia łączymy ze sobą

Śliwy kroimy w paski, a orzechy kroimy dość grubo. Tak przygotowane bakalie łączymy z żółtkiem.

ETAP 4

Schab z wędzoną śliwką i orzechami
Nacięcia wypełniamy nadzieniem bakaliowym

Powstałe nacięcia wypełniamy przygotowanym bakaliowym nadzieniem.

ETAP 5

Schab z wędzoną śliwką i orzechami
Pieczeń przewiązujemy sznurkiem

Całość dokładnie przewiązujemy sznurkiem, tak by w czasie pieczenia nadzienie nie „wypłynęło”.

Pieczeń przekładamy do rękawa do pieczenia. Podlewamy go winem.

Całość umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Schab pieczemy około 1 godzimy w 180°C.


Tagi:

mięso