Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Schab ze śliwką na kanapki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Tak przygotowane mięsko, cienko pokrojone, wyśmienicie smakuje na kanapce... Schab z suszonymi śliwkami można też podać na ciepło do obiadu.

Schab ze śliwką na kanapki

Składniki:

Schab ze śliwką na kanapki

 

  • 70 dkg schabu wieprzowego bez kości
  • 10 dkg suszonych śliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki sosu worcester
  • sól do smaku
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Schab ze śliwką na kanapki

Etap 1

Schab ze śliwką na kanapki
Umyty i osuszony schab nadziany suszonymi śliwkami.

Schab umyć, osuszyć. Przez środek schabu zrobić duże nacięcie. Do powstałego otworu nałożyć suszone śliwki.

Etap 2

Schab ze śliwką na kanapki
Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszane.

Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do niego przyprawy, zioła, olej i sos worcester. Dokładnie wymieszać.

Etap 3

Schab ze śliwką na kanapki
Nadziane mięso dokładnie pokryte przygotowaną marynatą.

Przygotowaną marynatą pokryć schab ze śliwkami. Mięso w marynacie przykryć folią spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na kilkanaście godzin.

Zamarynowany nadziany schab przełożyć do rękawa do pieczenia, zamknąć i ułożyć na blasze. Schab piec w 180 stopniach przez ok. 90 minut. Upieczony schab ostudzić, kroić w cienkie plastry.

Podawać jako wędlinę do kanapek.


Tagi:

schab mięso