Sposób przygotowania:
Winny królik ze śliwkamiETAP 1:
![Winny królik ze śliwkami Winny królik ze śliwkami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/winny-krolik-ze-sliwkami-404178.jpg)
śliwki suszone zalewam winem czerwonym i zostawiam je tak na noc.
ETAP 2:
![Winny królik ze śliwkami Winny królik ze śliwkami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/winny-krolik-ze-sliwkami-404180.jpg)
Cebule obieram i kroję w kostkę.
ETAP 3:
![Winny królik ze śliwkami Winny królik ze śliwkami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/winny-krolik-ze-sliwkami-404181.jpg)
Królika przekładam do garnka, dodaję cebule, czosnek, sól, pieprz, ocet winny,olej, przyprawę do dziczyzny, nacieram królika i odstawiam do lodówki na noc.
ETAP 4:
![Winny królik ze śliwkami Winny królik ze śliwkami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/winny-krolik-ze-sliwkami-404182.jpg)
Po tym czasie przekładam do brytfanny masło, dodaję królika z marynatą , dodaję wino od śliwek ,dusze królika na wolnym ogniu około półtorej godziny. 30 minut przed końcem dodaję śliwki. Mięso jak jest miękkie wyjmuję. W kubku rozrabiam mąkę ze śmietaną i wodą i wlewam do gotującego się wywaru od mięsa i zagotowuję sos.
niezły kąsek