Sposób przygotowania:
Schab ze śliwką w galarecie
Miękkie masło łączymy z majerankiem, solą oraz pieprzem i dokładnie je ucieramy. Następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Do garnka wlewamy około 3 l wody, zagotowujemy. Do gotującej się wody wkładamy schab i gotujemy 2 minuty. Następnie schab wyjmujemy, studzimy, po czym przez całą długość schabu robimy nożem otwór. Z zamrażalnika wyjmujemy masło i kroimy w kostkę. Schab nadziewamy na przemian suszonymi śliwkami oraz masłem. Tak przygotowany schab spinamy wykałaczkami, nacieramy go solą oraz smarujemy olejem. Gotowy schab wkładamy do piekarnika (możemy użyć rękawa do pieczenia) i pieczemy go około 70 minut w temp. 200*C. Po upieczeniu nadziany schab studzimy, a następnie kroimy go w grube plastry, które układamy na półmisku. Bulion podgrzewamy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, a gdy spęcznieje przekładamy ją do gorącego bulionu. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści, odstawiamy do lekkiego stężenia. Następnie tężejącą galaretą zalewamy plastry schabu, dowolnie dekorujemy. Półmisek wstawiamy do lodówki, aby galareta dobrze stężała.