ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Schab ze śliwką wędzoną z rękawa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Doskonały, soczysty, aromatyczny, kruchy nadziany śliwkami, boczkiem wędzonym, cebulą i pieczony w rękawie na Święta Wielkanocne to idealne mięso.

Schab ze śliwką wędzoną z rękawa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Schab ze śliwką wędzoną z rękawa

 

  • schab świeży bez kości 1,5 kg,
  • śliwki wędzone 200 gram
  • boczek wędzony 15 dag,
  • cebula 1 sztuka większa,
  • przyprawa marynata do mięs 1 opakowanie + dodatki wg. opisu na opakowaniu

Sposób przygotowania:

Schab ze śliwką wędzoną z rękawa
Świeży schab bez kości opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, ostrym, wąskim nożem zrobić tunel do nadziewania.

Przyprawę marynata do mięs wymieszać z olejem, wodą wg. sposobu użycia.

Śliwki wędzone, boczek wędzony i cebulę pokrojone w kostkę wpychać palcem do tunelu, mocno natrzeć cały schab przyprawą marynata do mięs.

Schab włożyć do rękawa, rękaw zamknąć spinaczami i włożyć do blaszki, schować do lodówki najlepiej na całą noc.

Piec w piekarniku nagrzanym na200C, grzanie góra/dół około 70 minut, następnie rękaw na środku rozciąć i piec jeszcze z 20 minut.

Schab dobrze wystudzić, wywar z pieczenia można wykorzystać np. do bigosu, gulaszu, sosu, zupy.
Schab ze śliwką wędzoną z rękawa
Można równierz dodać śliwki suszone bez boczku i cebuli.
Schab ze śliwką wędzoną z rękawa
Przyprawę do marynaty można użyć jaką się lubi.
Schab ze śliwką wędzoną z rękawa
Idealne mięso do pieczywa nie tylko na świąteczny stół.