WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1805]

Schab ze śliwką z garnka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Schab faszerowany suszonymi śliwkami, zamarynowany w przyprawach i sosie teriyaki, gotowany w garnku. Pyszny na kanapki.

Schab ze śliwką z garnka Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Schab ze śliwką z garnka

 

  • 1,2 kg schabu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego
  • Kilka ząbków czosnku
  • Kilka łyżek sosu teriyaki
  • 1 łyżka musztardy
  • Kilkanaście śliwek suszonych

Sposób przygotowania:

Schab ze śliwką z garnka

ETAP 1:

Schab umyć i osuszyć. W środku zrobić nacięcie i napchac w nie śliwek suszonych. Schab natrzeć solą i przyprawą do mięsa wieprzowego. Posmarować musztardą. Polać sosem teriyaki. Marynować godziny.

W garnku zagotować wodę posolić i włożyć mięso obwiązane sznurkiem. Gotować 10 minut. Wystudzić w zalewie.

Po 12 godzinach ponownie zagotować i znów gotować 10 minut. Wystudzić. Odsączyć i schłodzić w lodówce. Kroić na plasterki.

Schab ze śliwką z garnka
Schab ze śliwką po ugotowaniu i wyjęciu z garnka
Schab ze śliwką z garnka
Schab po dwukrotnym gotowaniu w wodzie w garnku
Schab ze śliwką z garnka
Schab polany sosem teriyaki i obłożony plasterkami czosnku
Schab ze śliwką z garnka
Schab natarty przyprawami i posmarowany musztardą
Schab ze śliwką z garnka
Nacięcie w mięsie do włożenia śliwek