WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Domowe chlebki naan

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chlebki naan czyli tradycyjny hinduski chleb. Można go podawać z różnymi potrawami na gorąco lub np. z masłem czosnkowym.

Domowe chlebki naan Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe chlebki naan

 

Sposób przygotowania:

Domowe chlebki naan

ETAP 1:

Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać cukier i wodę. Wymieszać i odstawić na kilkanaście minut. Mąkę wsypać do miski. Dodać jogurt, olej i sól. Wlać zaczyn. Zagnieść ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie ponownie zagnieść. Podzielić na 8 równych części. Każdą rozwałkować na cienki placek. Placki smażyć na rozgrzanej suchej patelni z obu stron. W trakcie smażenia powinny pojawiać się bąble. Wykładać na talerz.

Masło roztopić. Przecisnąć do niego ząbki czosnku. Dodać roztarte zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku. Wymieszać.

Takim masłem smarować gorące chlebki. Podawać najlepiej na ciepło.

Domowe chlebki naan
Chlebki naan po usmażeniu ułożone na talerzu
Domowe chlebki naan
Chlebek naan w trakcie smażenia na patelni
Domowe chlebki naan
Chlebki naan po rozwałkowaniu ułożone na ręczniku
Domowe chlebki naan
Wyrośnięte ciasto drożdżowe na chlebki naan