Sposób przygotowania:
Domowe chlebki naanETAP 1:
Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać cukier i wodę. Wymieszać i odstawić na kilkanaście minut. Mąkę wsypać do miski. Dodać jogurt, olej i sól. Wlać zaczyn. Zagnieść ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ponownie zagnieść. Podzielić na 8 równych części. Każdą rozwałkować na cienki placek. Placki smażyć na rozgrzanej suchej patelni z obu stron. W trakcie smażenia powinny pojawiać się bąble. Wykładać na talerz.
Masło roztopić. Przecisnąć do niego ząbki czosnku. Dodać roztarte zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
Takim masłem smarować gorące chlebki. Podawać najlepiej na ciepło.