Sposób przygotowania:
Schab ze śliwką i morelą w miodowej odsłonieETAP I
1.Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym. Robimy ostrym nożem kieszonkę na środku. Naprzemiennie wkładamy śliwki i morele. (Możemy użyć koniec drewnianej łyżki do przepchania).
2.Nacieramy przygotowaną wcześniej marynatą. Solimy i pieprzymy do smaku.
3.Tak przygotowany schab marynujemy w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.
ETAP II
1.Mięso obsmażamy na patelni - krótko z każdej strony.
2.Przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką i wkładamy do piekarnika. Temperatura 180 stopni, czas 50 min.
3. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i wierzch schabu polewamy miodem. Pieczemy jeszcze 15 minut.
ETAP III
Gotowy schab podajemy na wielkanocny obiad. Resztę kroimy w plastry i możemy spożywać na zimno.