MalgorzataBu

MalgorzataBu

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Schab ze śliwką i morelą w miodowej odsłonie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jak sprawić, żeby schab był naprawdę dobry? To proste! Użyj mojego, klasycznego przepisu z  nutką wariacji. Schab ze śliwką i morelą jest idealną propozycją na wielkanocny obiad. Można go jeść również na zimno.

Schab ze śliwką i morelą w miodowej odsłonie

Składniki:

Schab ze śliwką i morelą w miodowej odsłonie

 

Marynata

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnu
  • łyżka majranku

Sposób przygotowania:

Schab ze śliwką i morelą w miodowej odsłonie

ETAP I

Schab ze śliwką i morelą w miodowej odsłonie
Zamarynowane mięso przed włożeniem do lodówki.

1.Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym. Robimy ostrym nożem kieszonkę na środku. Naprzemiennie wkładamy śliwki i morele. (Możemy użyć koniec drewnianej łyżki do przepchania).

2.Nacieramy przygotowaną wcześniej marynatą. Solimy i pieprzymy do smaku.

3.Tak przygotowany schab marynujemy w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.

ETAP II

Schab ze śliwką i morelą w miodowej odsłonie
Mięso polane miodem, przed końcowym zapiekaniem.

1.Mięso obsmażamy na patelni - krótko z każdej strony.

2.Przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką i wkładamy do piekarnika. Temperatura 180 stopni, czas 50 min.

3. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i wierzch schabu polewamy miodem. Pieczemy jeszcze 15 minut.

ETAP III

Gotowy schab podajemy na wielkanocny obiad. Resztę kroimy w plastry i możemy spożywać na zimno.