Sposób przygotowania:
Schab na kanapkiETAP 1:
Mięso umyć i osuszyć. Oczyścić z błon. Natrzeć solą kamienną wymieszaną z cukrem. Następnie natrzeć rozgniecionym zabkiem czosnku. Pozostałe przyprawy oprócz listka i ziela wymieszać i posypać nimi mięso ze wszystkich stron. Włożyć do miski, przykryć i odstawić na 48 godzin do lodówki.
Następnie obwiazac sznurkiem. W garnku zagotować ok. 2 litry wody z liściem i zielem angielskim. Włożyć mięso. Na małym ogniu gotować 10 minut. Wyłączyć gaz. Wystudzić w zalewie.
Po 12 godzinach ponownie zagotować i znów gotować 10 minut. Pozostawić w zalewie do wystygnięcia. Odsączyć i zawinąć w folię aluminiową.
Schłodzić w lodówce. Kroić jak wędline na plasterki.