WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Schab na kanapki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Schab na kanapki to domowa wędlina gotowana czy też raczej parzona. Mięso wcześniej marynuje się w przyprawach.

Schab na kanapki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab na kanapki

 

Sposób przygotowania:

Schab na kanapki

ETAP 1:

Mięso umyć i osuszyć. Oczyścić z błon. Natrzeć solą kamienną wymieszaną z cukrem. Następnie natrzeć rozgniecionym zabkiem czosnku. Pozostałe przyprawy oprócz listka i ziela wymieszać i posypać nimi mięso ze wszystkich stron. Włożyć do miski, przykryć i odstawić na 48 godzin do lodówki.

Następnie obwiazac sznurkiem. W garnku zagotować ok. 2 litry wody z liściem i zielem angielskim. Włożyć mięso. Na małym ogniu gotować 10 minut. Wyłączyć gaz. Wystudzić w zalewie.

Po 12 godzinach ponownie zagotować i znów gotować 10 minut. Pozostawić w zalewie do wystygnięcia. Odsączyć i zawinąć w folię aluminiową.

Schłodzić w lodówce. Kroić jak wędline na plasterki.

Schab na kanapki
Mięso po podwójnym gotowaniu i wystudzeniu
Schab na kanapki
W garnku zagotowujemy wodę z liściem laurowym i zielem angielskim
Schab na kanapki
Schab po zamarynowaniu obwiązany sznurkiem
Schab na kanapki
Schab obkrojony z błon i natarty solą kamienną