Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

"Strogonow" ze schabu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne i sycące danie jednogarnkowe na obiad dla całej rodziny. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem.

"Strogonow" ze schabu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

"Strogonow" ze schabu

 

  • 75 dag schabu bez kości
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 ogórków konserwowych
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

"Strogonow" ze schabu
1. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso pokroić w cienkie paski, posolić i doprawić pieprzem. Przesmażyć 5 minut w garnku na rozgrzanym oleju. Dorzucić pokrojoną w talarki cebulkę i smażyć do jej zrumienienia. 

2. Dorzucić obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, wymieszać. Zakryć garnek i całość dusić 10 minut od czasu do czasu mieszając. 

3. Wrzucić pokrojone w paseczki ogórki, zamieszać i dusić przez 2 minuty. Dolać przecier pomidorowy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką i ostrą. Dusić jeszcze przez 15 minut od czasu do czasu mieszając na wolnym ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego!
"Strogonow" ze schabu
Pyszny strogow ze schabu na każdą kieszeń

Tagi:

danie mięso