Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Schabowe bitki w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bitki z wieprzowego schaby w sosie ze smażonymi pieczarkami. Pomysł na smaczny, szybki w przygotowaniu obiad:)

Schabowe bitki w sosie pieczarkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schabowe bitki w sosie pieczarkowym

 

  • 5 plastrów schabu wieprzowego bez kości
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 30 dkg pieczarek
  • 2 kostki mięsne
  • 1 czubata łyżka pszennej mąki

Sposób przygotowania:

Schabowe bitki w sosie pieczarkowym
Plastry schabu przekroić na pół, rozbić tłuczkiem. Mięso oprószyć solą i pieprzem, zrumienić z obu stron na oleju. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ją. Dodać starte na tarce o dużych oczkach pieczarki. Smażyć, co chwilę mieszając, aż prawie cały płyn z grzybów odparuje. Do mięsa z grzybami dodać kostki mięsne, wlać 3 szklanki wody, zagotować. Gotować bez przykrycia ok. 10 minut. Mąkę rozmieszać w 1 szklance zimnej wody, zagęścić nią sos. W razie potrzeby sos doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli i pieprzu. 
Schabowe bitki w sosie pieczarkowym
Kawałki rozbitego tłuczkiem i przyprawionego mięsa rumienione na oleju.
Schabowe bitki w sosie pieczarkowym
Pokrojona w kostkę cebula dodana do zrumienionego lekko mięsa.
Schabowe bitki w sosie pieczarkowym
Starte na tarce pieczarki dodane do mięsa z cebulą.
Schabowe bitki w sosie pieczarkowym
Mięso z grzybami zalane wodą z dodatkiem mięsnych kostek.

Tagi:

beza schab bezy