jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Schabowe falbanki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

To apetycznie i pomysłowo podane mięso schabowe. Świetnie nadaje się na rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi na świeżym powietrzu.

Schabowe falbanki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schabowe falbanki

 

  • Składniki na 6 sztuk:
  • 0,5 kg schabu wieprzowego,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 1 łyżka miodu,
  • Świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
  • Sól do smaku,
  • Szczypta imbiru,
  • 1/3 łyżeczki curry w proszku,
  • Ok. 5 łyżek oleju

 

Sposób przygotowania:

Schabowe falbanki
Mięso płukamy i osuszamy. Gotowe kroimy na około 6 plastrów. Każdy z plastrów przekrawamy wzdłuż na połowę, tak by powstało 12 pasków. Paski przekładamy do miski. Na talerzu łączymy ze sobą 3 łyżki oleju, musztardę oraz miód. Całość doprawiamy do smaku dodając pieprz, sól, imbir i curry. Tak przygotowaną marynatę dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Zamarynowane mięso przykrywamy złotkiem i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie mięso nabijamy na szaszłyki (po dwa paski na jeden szaszłyk), tworząc falbankę. Przygotowane szaszłyki przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy pozostałym olejem i pieczemy w 180˚C do miękkości mięsa.
Schabowe falbanki
Mięso dzielimy na plastry, a te na połowy, tak by powstały i
Schabowe falbanki
W miseczce lub na Talerzu przygotowujemy marynatę
Schabowe falbanki
Marynatę łączymy z przygotowanymi paseczkami
Schabowe falbanki
Mięsne paseczki nabijamy na szaszłyk tworząc falbankę!

Tagi:

schab