Sposób przygotowania:
Mięso schabowe z oliwkami
Mięso schabowe bardzo dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikami papierowymi i smarujemy dokładnie z każdej strony pieprzem oraz solą. Cebulę obieramy, przemywamy zimną wodą, żeby podczas krojenia nie szczypała w oczy, a następnie kroimy w bardzo drobną kostkę. Ząbki czosnku również obieramy, przemywamy zimną wodą i drobno siekamy. Oliwki czarne lub zielone drobno kroimy. Wszystkie te składniki dokładnie mieszamy ze sobą, a w następnej kolejności doprawiamy do smaku według własnego uznania pieprzem oraz sol i podsmażamy na patelni, na rozgrzanym oleju. Farsz oliwkowy bardzo dokładnie mieszamy. Wcześniej przygotowane mięso przekrajamy i napełniamy farszem. Schabowe mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 1 godzi i 20 minut.