ewasng

ewasng

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 267]

Schab pieczony w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny i aromatyczny schab w pieczarkowym sosie. Idealny na obiad z dodatkiem ziemniaków i surówki lub dowolnych klusek. Polecam.

Schab pieczony w sosie pieczarkowym

Składniki:

Schab pieczony w sosie pieczarkowym

 

Sposób przygotowania:

Schab pieczony w sosie pieczarkowym

Przygotowanie schabu

Schab pieczony w sosie pieczarkowym
Schab obsmażamy na oleju z każdej strony po 2 minuty.

Schab natrzeć przeciśniętym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Przykryć folią spożywczą i odstawić na kolka godzin do lodówki. Następnie obsmażamy na oleju z każdej strony przez 2 minuty. Przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykryciem.

Pieczarki i cebula

Schab pieczony w sosie pieczarkowym
Cebulę i pieczarki szklimy na oleju lub maśle.

Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju lub maśle. Dodajemy pieczarki pokrojone w półplasterki, solimy. Dusimy, aż płyn lekko odparuje.

Pieczenie

Schab pieczony w sosie pieczarkowym
Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy wodą lub bulionem. Przykrywamy. Pieczemy około 1,5 godziny w 180 stopniach.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy wodą lub bulionem. Przykrywamy. Pieczemy około 1,5 godziny w 180 stopniach.

Sos

Schab pieczony w sosie pieczarkowym
Wodę, mąkę i śmietanę mieszamy i zaprawiamy sos.

Po upieczeniu schab wyjąć, sos przełożyć do garnka, a w szklance wymieszać: 1/3 szklanki wody, 3 łyżki śmietany i 2 łyżki mąki. Wlać do sosu i chwilę podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Dołożyć schab i chwilę dusić razem.


Tagi:

schab mięsa