SUPERPRZEPIS

Schabowe kieszonki z jajkiem, kiełbasą i chrzanem

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 17
Schabowe kieszonki z jajkiem, kiełbasą i chrzanem

Kulinarny eksperyment. Danie idealnie sprawdzi się na jako danie wielkanocne, jak i na co dzień. Kiełbasa i jajka cudownie się ze sobą komponują. Polecam.

Składniki:

Schabowe kieszonki z jajkiem, kiełbasą i chrzanem

 

  • 5 plastrów schabu
  • 3 jajka
  • 20 dag wędzonej kiełbasy
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • mąka do panierowania
  • 2 jajka do panierowania
  • tarta bułka do panierowania
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Schabowe kieszonki z jajkiem, kiełbasą i chrzanem

Kieszonki schabowe z jajkiem 1

Schabowe kieszonki z jajkiem, kiełbasą i chrzanem

Jajka gotujemy na twardo. Plastry schabu lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z każdej strony.

Kieszonki schabowe z jajkiem 2

Schabowe kieszonki z jajkiem, kiełbasą i chrzanem
Jajka za pomocą noża kroimy w drobną kostkę

Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę.

Kieszonki schabowe z jajkiem 3

Schabowe kieszonki z jajkiem, kiełbasą i chrzanem
Przygotowany farsz wykładamy na mięso (pół plastra)

Kiełbasę kroimy w kostkę. Chrzan łączymy z jogurtem. Dodajemy kiełbasę, jajka, szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszankę wykładamy na mięso. Składamy na pół. Brzegi mięsa łączymy wykałaczkami.

Kieszonki schabowe z jajkiem 4

Schabowe kieszonki z jajkiem, kiełbasą i chrzanem
Kieszonki panierujemy kolejno w mące, jajkach i tartej bułce

Tak przygotowane mięso panierujemy kolejno w mące, jajkach i tartej bułce. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.