Sposób przygotowania:
Kieszonki schabowe z jabłkiem i żurawiną
Schab kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem dokładnie. Wykrawamy owalny kształt a ścinki odkładamy. Skrapiamy plastry sosem sojowym. Obieramy cebule. Ścinki mielimy razem z boczkiem i 1 cebulą. Obieramy jabłko i ścieramy je w łezkę, dodajemy do masy mięsnej. Dodajemy również 3/4 żurawiny. Masę mieszamy dokładnie, doprawiamy ją do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Nakładamy łyżkę farszu na każdy plaster mięsa, spinamy je wykałaczkami. Na rozgrzanym na patelni maśle obsmażamy kieszonki ze wszystkich stron, by zamknąć pory. Dodajemy drugą cebulę pokrojona w półplasterki oraz pozostałą żurawinę. Podlewamy nalewką. Po odparowaniu alkoholu dusimy kieszonki do miękkości podlewając odrobiną wody. Kieszonki podajemy na talerzu udekorowane sałatą.