Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Schabowe kieszonki z wasabi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kieszonki ze schabu wieprzowego posmarowane wasabi, nadziane szynką wędzoną, cebulą i ogórkiem kiszonym.

Schabowe kieszonki z wasabi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schabowe kieszonki z wasabi

 

  • 4 plastry schabu bez kości
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki wasabi
  • 4 plastry szynki wędzonej
  • 1/4 cebuli
  • 1 duży ogórek kiszony
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • olej do smażenia
  • 1 bulionetka domowa wołowa

Sposób przygotowania:

Schabowe kieszonki z wasabi
Plastry schabu rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Każdy kawałek mięsa posmarować wasabi. Na każdym ułożyć po plasterku szynki, kawałku cebuli i kawałku ogórka. Plastry mięsa z nadzieniem złożyć na pół, zabezpieczyć wykałaczkami. Nadziane mięso kłaść na rozgrzany na patelni olej, posypać z obu stron przyprawą do mięs i mocno z obu stron zrumienić. Do zrumienionego mięsa wlać pół szklanki wody, dodać bulionetkę. Mięso dusić na małym ogniu pod przykryciem po ok. 15 minut z obu stron. Przed podaniem z mięsa wyjąć wykałaczki.
Schabowe kieszonki z wasabi
Rozbite kotlety oprószone przyprawami i posmarowane wasabi.
Schabowe kieszonki z wasabi
Szynka cebula i ogórek ułożone na mięsie.
Schabowe kieszonki z wasabi
Nadziane mięso posypane przyprawą i rumienione na oleju.
Schabowe kieszonki z wasabi
Zrumienione mięso zalane wodą z dodatkiem bulionetki.