Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Schabowe kieszonki z serem i maślakami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pożywny obiad: schabowe, kasza jęczmienna polana sosem z maślaków oraz pyszne patisony z zalewy curry :)

Schabowe kieszonki z serem i maślakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schabowe kieszonki z serem i maślakami

 

Sposób przygotowania:

Schabowe kieszonki z serem i maślakami
Cebule kroimy w zgrabną kostkę i smażymy na maśle z dodatkiem pieprzu i soli do czasu aż się ładnie zarumieni, następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone na mniejsze części grzyby (moje maślaki były mrożone, ale przed mrożeniem nie były obgotowywane). Całość smażymy 5-7 minut, doprawiamy do smaku. W tym czasie schab kroimy na plastry i cienko rozbijamy, nacieramy solą czosnkową i pieprzem ziołowym. Na połowie każdego kawałka mięsa układamy jeden plasterek sera, a na to po 1 łyżce maślaków z cebulą z patelni. Składamy na pół, brzegi dokładnie dociskamy, a następnie schabowe kieszonki panierujemy w jajku i bułce tartej. Grzyby z cebulą podlewamy 1/3 szklanki wody i dalej smażymy,gdy woda odparuje wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku i smażymy jeszcze chwilkę aż całość zgęstnieje. Kaszę gotujemy do miękkości, a schabowe smażymy. Gorącą kaszę wykładamy na talerze, polewamy sosem z maślaków i podajemy razem z usmażonym mięsem.
Schabowe kieszonki z serem i maślakami
Etap 1 maslaki przesmazamy razem z cebula
Schabowe kieszonki z serem i maślakami
Etap 2 schab cienko rozbijamy i doprawiamy
Schabowe kieszonki z serem i maślakami
Etap 3 na miesie ukladamy ser oraz grzyby
Schabowe kieszonki z serem i maślakami
Etap 4 schabowe kieszonki panierujemy i smazymy