WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1514]

Schabowe po kowalsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Schabowe po kowalsku to tradycyjne kotlety schabowe zapiekane z duszona cebulą, serem żółtym i ketchupem.

Schabowe po kowalsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schabowe po kowalsku

 

  • 4-5 plastrów schabu
  • 1-2 jajka
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz
  • Papryka czerwona słodka w proszku
  • Majeranek
  • 1 cebula
  • Kawałek żółtego sera
  • Ketchup pikantny
  • Majonez

Sposób przygotowania:

Schabowe po kowalsku

ETAP 1:

Mięso umyć i osuszyć. Każdy plaster mięsa rozbić tłuczkiem do mięsa na kotlet. Kotlety przyprawić solą i pieprzem. Panierować w roztrzepanym jajku i w bułce tartej i usmażyć na gorącym oleju. Zdjąć z patelni. Cebulę drobno posiekać i wrzucić na tłuszcz pozostały ze smażenia kotletów. Przyprawić ją solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Przykryć i dusić aż będzie miękka.

Kotlety przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować je cienko majonezem. Rozłożyć na nich cebulę. Posypać startym żółtym serem i polać z wierzchu ketchupem.

Kotlety zapiekać przez ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Schabowe po kowalsku
Zapieczone kotlety popopo kowalsku po wyjęciu z piekarnika.
Schabowe po kowalsku
Kotlety schabowe z nałożonym farszem z cebuli i sera
Schabowe po kowalsku
Cebula uduszona z solą, pieprzem, majerankiem i papryką
Schabowe po kowalsku
Usmażone kotlety schabowe w panierce z jajka i bułki