slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Schabowe w lnianej panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na kotlety schabowe w panierce z siemieniem lnianym i ziarnami sezamu. Smażone na oleju kokosowym wyszły bardzo chrupiące.

Schabowe w lnianej panierce

Składniki:

Schabowe w lnianej panierce

 

  • 5 kotletów schabowych (360g)
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • olej kokosowy rafinowany do smażenia

Sposób przygotowania:

Schabowe w lnianej panierce
Mięso myjemy i osuszamy. Następnie rozbijamy tłuczkiem kotlety schabowe na ok. 0,5 cm. Oprószamy solą i pieprze z obu stron.

Jajka wybijamy do miseczki i rozkłócamy widelcem. Na jeden talerz wysypujemy mąkę pszenną a na drugim mieszamy ze sobą bułkę tartą, siemię lniane i sezam.

Na patelnię nakładamy czubatą łyżkę oleju kokosowego i wstawiamy na gaz. Każdy kotlet schabowe oprószamy delikatnie mąką, zanurzamy w jajku i oprószamy panierką ( wszystko z obu stron).

Gotowe schabowe smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.